Terveyslautakunta 14.12.2010

Perheiden ja lasten sekä oppilaiden terveystarkastusten ja opiskeluterveydenhuollon toimeenpano-ohjelma

Terveyslautakunta päätti hyväksyä osaltaan lasta odottavien perheiden, lasten, oppilaiden ja opiskelijoiden terveystarkastuksia sekä opiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltoa koskevan Helsingin terveyskeskuksen kokonaissuunnitelman toimeenpano-ohjelman.

Lisäksi jäsen Autti ehdotti päätökseen seuraavia lisäyksiä:
 
”Terveyslautakunta yhtyy terveyskeskuksen yhteistoimintaryhmän lausuntoon ja katsoo tarpeelliseksi, että asetuksen toimeenpanon toteuttamisen seurantaa varten tulee perustaa työryhmä, johon kuuluu myös henkilöstön edustus. Seurantaryhmän tulee antaa terveyslatuakunnalle raportti havainnoistaan vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Terveyslautakunta pitää tärkeänä, että Helsingin saamat neuvolatoiminnan lisäresursointiin osoitetut valtionosuudet 3, 40 euroa/asukas myös ohjataan kaupungin varoista terveyskeskukselle neuvolatoiminnasta annetun asetuksen mukaisten laajojen terveystarkastusten mahdollistamiseksi asetuksen mukaisessa laajuudessa.”

Tämä esitys raukesi jäätyään kannatuksetta., minkä jälkeen jäsen Autti jätti päätökseen seuraavan eriävän mielipiteensä:

”Terveyslautakaunassa käsiteltiin useampaan kertaan esitystä perheiden ja lasten sekä oppilaiden terveystarkastusten ja opiskelijaterveydenhuollon toimeenpano-ohjelmasta, joka perustuu valtioneuvoston asetukseen, joka tuli voimaan 1.7.2009. Työntekijät ilmaisivat terveyslautakunnalle useaan otteeseen huolensa siitä, miten he tulevat selviytymään asetuksen vaatimista lisävelvoitteista mm. neuvoloissa perheille tehtävistä laajoista terveystarkastuksista nykyisellä henkilökuntamitoituksella ja mihin asetuksen toimenpanoon myönnetyt valtionosuudet on käytetty.

Asetuksen toimeenpanon toteuttamisen seurantaa varten esitetty työryhmän perustaminen, joka ei saanut kannatusta, olisi vahvistanut omalta osaltaan henkilöstön osallistumisen seurantaan ja näkemysten esille tuomiseen. Siksi on tärkeää, että terveyslautakunnalle asian käsittelyn yhteydessä annetut lupaukset henkilöstön paremmasta kuulemisesta ja reaaliaikaisen tiedon antamisesta lautakunnalle toteutuvat tulevan vuoden aikana. Lisäksi on hyvä, että terveyslautakunta saa yksimielisesti hyväksymänsä selvityksen vuoden
2011 kokemuksista.

Asetuksen mukaisten palvelujen järjestämiseksi Helsinki on saanut vuosille 2010 ja 2011 neuvolatoiminnan lisäresursointiin 3,40 euroa /asukas. Esityslistan mukaan nämä osuudet sisältyvät keskitetysti kaupungin talousarvion rahoitusosaan, eivätkä ne näy millään tavalla terveyskeskuksen budjetissa. Juuri tämän takia terveyslautakunnan olisi tullut ottaa kantaa siihen, että se pitää tärkeänä näiden valtionosuuksien ohjaamisen terveyskeskukselle laajojen terveystarkastusten mahdollistamiseksi asetuksen mukaisessa laajuudessa.”

Linkki pöytäkirjaan.