Terveyslautakunta 09.11.2010

Lausunto vanhusneuvoston vetoomuksesta vanhusten palveluista

Jäsen Autti ehdotti jäsen Ravelan kannattamana, että lausuntoehdotuksen ennen väliotsikkoa ”Vanhusasiamiehestä” olevat kaksi kappaletta poistetaan ja korvataan seuraavilla kappaleilla:

”Terveyslautakunta pitää tärkeänä, että vanhustenhuollon palvelurakenteen muutoksessa syntyneiden ongelmien poistamiseksi vanhustenhuollon tilanne arvioidaan nyt uudestaan mm. palvelurakennemuutoksen aikataulun ja toteuttamistavan osalta.

Terveyslautakunta katsoo lisäksi, että luottamuksen palauttaminen vanhustenhuoltoon vaatii, ettei hoitopaikkoja vähennetä enää lisää, ennen kuin niitä korvaavat palvelut on saatu toimimaan ja niitä on vanhusten tarpeisiin nähden riittävästi.

Vanhustenhuollon henkilöstön mitoituksessa tulee ottaa huomioon valtakunnallisten suositusten mukaiset tavoitteet. Vain riittävien avopalveluiden, palveluasunto- ja vanhainkotipaikkojen sekä koulutetun henkilöstön avulla voidaan vanhuksille turvata hyvä hoito- ja hoiva ja estää negatiiviset terveysvaikutukset.”

Äänestyksessä puheenjohtaja Malisen kappaleen lisäämistä koskevan ehdotuksen ja jäsen Autin kahden kappaleen korvaamista uusilla koskevan esityksen välillä todettiin lautakunnan äänin 6 (Heistaro, Kousa, Muurinen, Huovinen, Tuominen, Malinen) – 2 (Autti, Ravela) kannattavan puheenjohtaja Malisen kappaleen
lisäämistä koskevaa ehdotusta.

Tämän jälkeen jäsen Autti jätti päätökseen seuraavan eriävän mielipiteensä:

”Sosiaali- ja terveyspalveluja järjestettäessä on tärkeää, että tiedetään millaisia palvelutarpeita ikäihmisillä Helsingissä on. Näin pystytään myös varamaan riittävästi määrätahoja palvelujen järjestämiseen ja henkilöstöä niiden toteuttamiseen.

Terveyslautakunnan olisi tullut ottaa lausunnossaan selkeästi kantaa siihen, ettei hoitopaikkoja vähennetä enää lisää, ennen kuin niitä korvaavat palvelut on saatu toimimaan ja niitä on vanhusten tarpeisiin nähden riittävästi.

Vanhustenhuollon palvelurakenteen muutoksessa syntyneiden ongelmien arvioimiseksi ja poistamiseksi olisi tarpeellista laatia nopeasti selkeä ja tiivis vanhuspalveluohjelma tuleville vuosille, jossa otetaan huomioon myös vanhusten, omaisten ja vanhusneuvoston esittämät mielipiteet palveluiden järjestämisestä.

Vanhustenhuollon henkilöstön mitoituksessa tulee ottaa huomioon valtakunnallisten suositusten mukaiset tavoitteet. Vain riittävien avopalveluiden, palveluasunto- ja vanhainkotipaikkojen sekä koulutetun henkilöstön
avulla voidaan vanhuksille turvata hyvä hoito- ja hoiva ja estää negatiiviset terveysvaikutukset. ”

Linkki pöytäkirjaan