Terveyslautakunta 09.11.2010

Palvelusetelin käyttöä koskevat esitykset

Jäsen Autti ehdotti jäsen Ravelan kannattamana asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Palautusehdotuksesta suoritetussa äänestyksessä todettiin lautakunnan kannattavan äänin 7 (Heistaro, Kousa, Kuuskoski, Muurinen, Huovinen, Tuominen, Malinen) - 2 (Autti, Ravela) asian käsittelyn jatkamista.

Tämän jälkeen lautakunnan päätös syntyi yksimielisesti esittelijän ehdotuksen mukaisena, mutta jäsen Autti jätti päätökseen seuraavana eriävän mielipiteensä:


Käsitellessään palvelusetelikokeilua koskevaa asiaa 25.8.2010 kaupunginvaltuusto hyväksyi toivomusponnen, jonka mukaan palvelusetelikokeilu ei saa lisätä palvelujen tuloperusteita eriytymistä.

Tätä näkökulmaa ei terveyskeskuksen esityksessä ole käsitelty lainkaan. Vaarana on, että palveluseteli eriarvoistaa terveyspalvelujen käyttäjiä heidän tulojensa perusteella entisestään. Valinnanvapaus toteutuu siten vain niiden henkilöiden kohdalla, joilla on mahdollisuus maksaa kunnallisten palvelujen asiakasmaksua korkeampaa omavastuuosuutta.

Esimerkiksi palvelusetelikokeiluun kuuluvan kolonoskopian (paksusuolen tähystys) kunnallinen asiakasmaksu on 27,40 euroa, joka myös kerryttää terveydenhuollon maksukattoa. Maksukaton omavastuuosuuden (633 euroa/2010) täytyttyä asiakas saa avohoidon palvelut pääsääntöisesti maksutta.

Kolonoskopian palvelusetelin arvoksi on terveyskeskuksessa määritelty 390 euroa. Tällä hetkellä yksityisten terveysasemien ja sairaaloiden kolonoskopian hinta vaihtelee 483 - 800 euron välillä. Tämän lisäksi useimmiten peritään myös toimistomaksu 12 euroa. Täten halvimman yksityisen palveltuottajan kolonoskopian omavastuuosuudeksi muodostuu 77,60 euroa enemmän kuin kunnallisessa toiminnassa (483 + 12 -390 - 27,40 = 77,60). Tämä omavastuuosuus ei myöskään kuulu terveydenhuollon maksukaton piiriin.

Huomattavaa on myös se, että jokaisen palvelusetelin antaminen vähentää vastaavasti kunnalliseen palvelutoimintaan budjetoitua määrärahaa kuten esityslistatekstissä todetaan. Tämä voi pahimmillaan aiheuttaa ongelmia kunnan omassa toiminnassa, jos osastoilla ei ole selkeää tietoa omasta reaaliaikaisesta budjettitilanteestaan.

Palvelusetelikokeilu lisää hallinnointiin ja potilaan informointiin kuluvaa aikaa. Esimerkiksi kolonoskopian osalta tämän on esityslistan mukaan arvioitu olevan 50-65 minuuttia palveluseteliä kohden. Esityksessä ei ole arvioitu tämän aiheuttamaa lisähenkilöstön tarvetta ja kustannuksia. Terveyskeskuksen yhteistoimintaryhmä on omassa terveyslautakunnalle toimittamassaan lausunnossaan todennut, ettei palvelusetelikokeilua tule ottaa käyttöön, ennen kuin siihen on resursoitu lisää henkilöstöä.

Edellä esitetyn perusteella terveyslautakunnan olisi tullut palauttaa asia uudelleen valmisteltavaksi ja arvioitavaksi kyseisten näkökohtien perusteella.

Linkki pöytäkirjaan