Terveyslautakunta 1.6.2010

Vastaesitys ja eriävä mielipide lausuntoon talousarvioaloitteesta riittävästä määrärahasta neuvolatoiminnan lisävelvoitteiden toteuttamiseen

Jäsen Autti ehdotti, että lausuntoon tulisi lisätä seuraava kannanotto neuvolatoiminnan rahoituksesta:

”Terveyslautakunta pitää myös tärkeänä, että neuvolatoiminnasta annetun asetuksen 380/2009 mukaisen tarkastusten turvaamiseksi kunnille annettu, neuvolan lisähenkilöstön palkkaamiseen tarkoitettu valtion-osuus 3,4 euroa/asukas vuosille 2010 ja 2011 saataisiin neuvolan toiminnan lisäresursointiin terveyskeskuksen talousarvioon.

Ehdotus raukesi jäätyään kannatuksetta., minkä jälkeen jäsen Autti jätti pöytäkirjaan merkittäväksi päätökseen seuraavan eriävän mielipiteensä:

”Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta tuli voimaan 1.7.2009. Asetukseen liittyvät muutokset terveystarkastuksiin lisäävät terveydenhoitajien ja lääkärien tarvetta. Tarkistuksia ei ole vielä aloitettu Helsingissä ja siirtymäkausi päättyy 1.1.2011.

Terveyskeskuksen lausunnossa talousarviolaiteeseen tyydytään toteamaan, että neuvoloiden ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon nykyisin terveysneuvontaan ja terveystarkastuksiin käytettäviä voimavaroja uudelleen kohdentamalla sekä lisäksi käyttäen hyväksi Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteuttamiseen kohdennetulla erillismäärärahalla on mahdollista toteuttaa ko. terveysneuvonta ja terveystarkastukset asetuksen mukaisina. Tästä syystä ja ottaen huomioon pienenevä talousarvioraami ei ehdotukseen terveyskeskuksen ensi vuoden talousarvioksi sisälly esitystä lisämäärärahasta asetuksen mukaisen toimeenpano-ohjelman.

Terveyslautakunnan olisi tullut lisätä lausuntoon kannanottonaan, että terveyslautakunta pitää tärkeänä, että neuvolatoiminnasta annetun asetuksen 380/2009 mukaisen tarkastusten turvaamiseksi kunnille annettu, neuvolan lisähenkilöstön palkkaamiseen tarkoitettu valtionosuus 3,4 euroa/asukas vuosille 2010 ja 2011 saataisiin neuvolan toiminnan lisäresursointiin terveyskeskuksen talousarvioon. ”
Linkki pöytäkirjaan