Terveyslautakunta 29.09.2009

Vastaesitys ja eriävä mielipide terveysasemien laboratoriotoiminnan vähentämisestä Terveyslautakunta päätti hyväksyä terveysasemien laboratoriopalvelujen kehittämisen keskittämällä toimintaa esityksen mukaisesti.





Jäsen Autti ehdotti, että esitys laboratorioiden sulkemisesta hylätään.


Esittelijän sulkemisehdotuksen ja sen hylkäämistä koskevan Autin ehdotuksen välillä suoritetussa äänestyksessä todettiin terveyslautakunnan äänin 6 – 3 olevan esittelijän sulkemisesityksen kannalla.

Lisäksi pöytäkirjaan jätettiin merkittäväksi eriävä mielipide:  

Eriävä mielipide terveyslautakunnan päätökseen lakkauttaa seitsemän terveysasemalaboratorion toiminnot

Seitsemää terveysasemalaboratoriota koskevaa lakkautuspäätöstä ei olisi tullut tehdä, koska se ei vastaa valtuuston hyväksymän strategian asettamia tavoitteita asukkaiden terveyspalveluiden tasa-arvoisesta ja tarpeenmukaisesta saatavuudesta. Laboratoriopalvelut ovat tärkeä osa terveysasemien kokonaistoimintaa ja ennaltaehkäisevää kansanterveystyötä, joten niiden helppo saavutettavuus omalta lähiterveysasemalta on erityisen tärkeää. 

Lakkautuspäätöksessä ei ole myöskään otettu huomioon kyseisten alueiden asukkaille syntyviä huomattavia kulkuongelmia, kustannuksia ja ajankäytön lisääntymistä. Esityksessä ei ole myöskään tuotu esille, millaisia uusia liikennejärjestelyjä kyseisille alueille tarvitaan ja toteutetaan ja miten asukkaiden päätöksen johdosta syntyvät matkakulut ym. korvataan. Esityksessä ei ole myöskään arvioitu kuinka paljon erityisesti vanhusten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden kotinäytteenotot tulevat päätöksen johdosta lisääntymään.  Terveyskeskuksen oman henkilökunnan lisäkoulutus, työmäärän lisääntyminen ja palkkausasia jäivät selvittämättä. Myös vapautuvien laboratoriotilojen käyttömahdollisuudet tai niistä luopuminen jäivät epäselviksi. Kaikilla näillä asioilla on vaikutusta esityksessä esitetyn mahdollisen säästötavoitteen saavuttamiseen. 

Laboratoriopalveluita koskevaa lakkautuspäätöstä  ei myöskään olisi tullut tehdä ennen kuin käytössä on tarkka selvitys kaupungin tulevan terveysasemaverkoston kokonaisuudesta, sen vaikutuksista asukkaiden palveluiden saatavuuteen ja kustannuksiin. Kaupunginhallituksen asettama palveluverkkotyöryhmä käsittelee myös mahdollisia terveysasemien lakkautuksia ja nyt tehdyllä päätöksellä voi olla ratkaiseva merkitys myös tässä asiassa.

Asian käsittelyssä olisi tullut noudattaa kaupungin strategian mukaisesti avoimuutta ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien huomioimista ennen esityksen tuomista lautakunnan käsittelyyn. 

Helsingissä 2.10.2009
Lilli Autti, Jouko Malinen ja Reko Ravela

Linkki pöytäkirjaan