Helsingin kaupunginhallitukselle

Malmin toimintakeskuksen yli neljä vuotta jatkunut ILOA KOTIIN -työmalli on loppumassa lokakuun 2009 jälkeen, koska toimintakeskukselle ei ole luvattu työllistämismäärärahoja.

Lisätyöllistämismäärärahojen kohdentaminen nuoriin työttömiin ei saa johtaa siihen, että pitkäaikaistyöttömät jäisivät vaille mahdollisuutta työllistyä määrärahojen puutteen vuoksi. Jokaisella työttömällä tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet tukityöllistymiseen, joka on sekä henkilön että yhteiskunnan etu.

ILOA KOTIIN -työmallissa yksinäiset, vähävaraiset ja toimintakyvyltään heikot ikäihmiset saavat viikoittain tarvitsemaansa apua ja turvaa heidän luonaan käyvien toimintakeskuksen työllistettyjen työntekijöiden ja harjoittelijoiden toimesta
Malmin alueella apua on saanut viikoittain 55 vanhusta, joiden luona siivotaan, käydään kaupassa, ulkoillaan jne. aina asiakkaan toiveiden mukaisesti. Samalla kun vanhusten asiat on hoidettu ja heidän mielialansa on kohentunut, myös pitkäaikaistyöttömät ovat itse voimaantuneet. Vuoden 2009 alusta asiakaskäyntejä on tehty kuukausittain n. 170. Lisäksi yhteydenottoja on puhelimitse ja viikoittain järjestetään myös kerhoja taloyhtiöiden tiloissa, joihin vanhukset voivat osallistua. Asiakaskäyntejä on ollut kuukausittain yhteensä n. 300. Ilman pitkäaikaistyöttömien työllistämistä vanhukset tulevat jäämään ilman heille elintärkeää palvelumuotoa.

Vuodesta 2008 alkaen 28 työllistetystä 11 on siirtynyt työelämään, 6 on aloittanut oppisopimuskoulutuksen ja yksi henkilö on jäänyt vapaaehtoiseksi keskukseen.
Nyt syksyllä 2009 ILOA KOTIIN -työmallissa on ollut mukana 9 työllistettyä, joista kaksi on lopettanut syyskuussa, neljä lopettaa lokakuussa, seuraavat kaksi marraskuussa ja joulukuussa lopettaa kaksi vuotta tiimin vetäjänä toiminut kokenut henkilö. Toiminnassa mukana olevat 12 harjoittelijaa lopettavat loka- marraskuussa.
ILOA KOTIIN- työmalli sai vuonna 2005 Helsingin sosiaaliviraston kunniamaininnan innovaatiokilpailussa. Työmalli on otettu käyttöön myös Koillis-Helsingin työttömien keskuudessa ja saamani tiedon mukaan Iloa kotiin mukaista toimintaa järjestetään 30 eri paikkakunnalla Suomessa. Koska Malmin toimintakeskuksen ILOA KOTIIN- työmalli on koettu hyväksi ja sen on ollut esimerkkinä myös muille toimijoille, tuntuukin kummalliselta, että toiminnan käynnistänyt yksikkö joutuisi lopettamaan oman toimintansa työllistymismäärärahojen puutteen vuoksi.

Esitän, että Helsingin kaupunki turvaa Malmin toiminta-keskuksen vähävaraisten vanhusten ILOA KOTIIN -työmallin jatkumisen varaamalla ohjaajan ja 8 kotiavustajan palkkakustannuksiin tarvittavat määrärahat, jotka ovat saamani tiedon mukaan vuositasolla työantajamaksuineen noin 250 000 euroa.

Helsingissä 9.9.2009


Lilli Autti