Helsingin kaupunginvaltuuston 10.6.2009

Valtuustokysymys alueellisten asukas- ja kumppanuustalojen toiminnan turvaamisesta
 
Malmin toimintakeskuksen tutustumiskäynnillä ilmeni, että yli neljä vuotta jatkunut ILOA KOTIIN -työmalli on uhattuna. Lokakuun 2009 jälkeen toimintakeskukselle ei ole luvattu työllistämismäärärahoja ohjaajan ja 8 kotiavustajan palkkakustannuksiin, jotka ovat saamani tiedon mukaan vuositasolla noin 250 000 euroa.

ILOA KOTIIN -työmallissa yksinäiset, vähävaraiset ja toimintakyvyltään heikot ikäihmiset saavat viikoittain tarvitsemaansa apua ja turvaa heidän luonaan käyvien toimintakeskuksen työllistettyjen työntekijöiden ja harjoittelijoiden toimesta. Malmin alueella toiminnassa on mukana 55 vanhusta, joiden luona siivotaan, seurustellaan kiireettömästi, käydään kaupassa, ulkoillaan jne. aina asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Samalla kun vanhusten asiat on hoidettu ja heidän mielialansa on kohentunut, myös pitkäaikaistyöttömät ovat itse voimaantuneet. Oma ammattiala on löytynyt, koulutus- ja työpaikkoja on saatu hankittua, päihde- ja mielenterveysongelmat ovat hoidossa jne. Joulukuun 2008 –huhtikuun 2009 välisenä aikana kymmenen työntekijää on lopettanut ILOA KOTIIN -työmallissa, heistä kolme on aloittanut oppisopimus-koulutuksen ja kuusi on työllistynyt palvelutaloihin ja kotipalveluun. Huhtikuussa 2009 ILOA KOTIIN -työmallissa oli mukana 12 työllistettyä työntekijää ja 5 harjoittelijaa. Huhtikuussa tehtiin 177 asiakaskäyntiä, puhelimitse yhteydenottoja oli 70 ja viikoittain järjestettiin myös kerhoja taloyhtiöiden tiloissa, joihin osallistui yhteensä 146 henkilöä. Pelkästään harjoittelijoiden varassa toimintaa ei voida järjestää ja ilman pitkäaikaistyöttömien työllistämistä vanhukset tulevat jäämään ilman heille elintärkeää palvelumuotoa.

Saamani palautteen perusteella myös Kumppanuustalo Hannan toiminta on vaarantumassa, ellei pitkäaikatyöttömiä voida työllistää tarpeen mukaisesti.

Kysyn, miten Helsingin kaupunki aikoo turvata mm. Malmin toiminta-keskuksen vähävaraisten vanhusten ILOA KOTIIN -työmallin jatku-misen sekä muiden asukas- ja kumppanuustalojen työllistymistä ja yhteisöllisyyttä tukevien toimintojen jatkumisen?

Lilli Autti

Linkki vastausasiakirjaan (sivu 11-12)